BOLEH KE BELI RUMAH KALAU GAJI RM2000 ATAU BAWAH RM2000?

  • 0
Sebenarnya siapa sahaja yang ada pendapatan boleh beli rumah. Tapi tak dapat dinafikan, lagi besar pendapatan selalunya lagi mudah. Bagi yang gaji tak besar mana, contohnya RM2000 ke bawah, pun masih boleh beli rumah kalau komitmen rendah.

Bila gaji tak tinggi, kita kena sedar diri. Jangan letak harapan nak beli rumah banglo atau kondo. Dapat beli flat atau apartment dulu pun dah ok sangat sebagai permulaan. Akan datang kalau nak pindah rumah yang lebih selesa atau nak tambah rumah lagi, insya-Allah tak de masalah.

Bila simpanan tak banyak, kita perlu kreatif. Macam mana nak sediakan deposit 10% daripada harga rumah? Lain-lain kos sekitar 5% lagi nak sediakan macam mana pula? (Baca jawapannya kat komen pertama di bawah).

Ni saya nak kongsi kisah benar. Rakan-rakan di tempat saya kerja pun gaji dalam lingkungan RM1500-2000 sahaja. Alhamdulillah, saya dah bantu 3-4 orang rakan beli rumah sejak 2 tahun lepas. Yang seorang tu baru saja beli tanah pula. Sekarang ini ada 2 orang kawan lagi sedang dalam proses beli rumah. Deposit dah setel, loan dah approved.

Kalau gaji anda RM2500, RM3000 atau lebih, insya-Allah pun boleh beli rumah. Tak kisah nak beli untuk duduk sendiri ataupun pelaburan. Kita semua tahu rumah ni adalah keperluan.

Ok, lepas baca perkongsian ni ada rasa nak beli rumah tak? :D

Sekian. Terima kasih. Care to share.

RFS