SECEBIS KISAH TENTANG SEORANG RFS

  • 0
Saya habis belajar dan konvo bulan Ogos 2009. Lepas tu dapat balik dan duduk kat kampung sekejap. Bulan Disember 2009 dah mula kerja kat Maahad Tahfiz Negeri Pahang (MTNP), kat Tanjung Lumpur, Kuantan. Ada orang Kuantan baca post ni? ^_^

Masa tu walaupun gaji dan elaun tak sampai RM2000 pun, tapi rasa macam banyak sangat. Bujang lagi kan?! :D

Saya tak de kenderaan langsung. Motor tak punya, apatah lagi kereta (lesen kereta pun tiada). Tinggal pula kat asrama, jadi warden jaga pelajar. Pergi balik kerja jalan kaki je. Kalau sekali sekala perlukan kenderaan, saya akan pinjam motor kawan ataupun minta tolong kawan hantar/ambik.

Gaji saya banyak habis untuk 2 perkara, #1 makan minum dan #2 buku bacaan, terutamanya buku kewangan. Selebihnya saya simpan sama ada simpan tunai ataupun tukar kepada emas perak.

Ahad, 11hb April 2010 adalah kali pertama saya jumpa isteri, 11hb Jun 2010 hari Jumaat kami menikah. Tepat-tepat 2 bulan sejak taaruf dan tak sampai 7 bulan sejak saya baru mula kerja.

Lepas kahwin, saya masih kerja dan menetap di Kuantan, isteri tinggal kat rumah mertua di Senawang. Hujung minggu baru jumpa. Masa ni, komitmen saya bertambah untuk tambang bas pergi balik Kuantan-Seremban-Kuantan.

Waktu itu saya beli motor, senang nak ulang alik dari Tanjung Lumpur ke terminal. Itupun motor terpakai dan jenama tempatan. Untuk makluman, sampai sekarang saya masih belum beli kereta. Kalau perlu guna kereta, pinjam isteri punya.

Masa ni saya dah mula rancang nak beli rumah pertama. Tapi tak cari kat kawasan Kuatan sebab memang bercadang akan pindah dan menetap lama kat Negeri Sembilan atau Selangor.

Bila ada cuti agak panjang, saya akan merayau kat kawasan Senawang, Seremban dan Nilai survey rumah lelong dan sub sale. Kawasan Bangi dan Kajang pun selalu intai juga kat Mudah dan LelongTips.

Hujung 2011 saya pindah kerja kat Maahad tahfiz As-Sa'idiyyah (MTAS), Senawang dan menetap di Taman Panchor Jaya. Hujung tahun itu juga isteri saya sign SPA beli rumah pertama kami kat Desa Anggerik, Bandar Baru Nilai. Alhamdulillah.

Kenapa pilih Nilai? Ada banyak sebab. Di samping peluang dan potensi yang sungguh memikat, isteri saya kerja di USIM. Jadi memang cari rumah dekat tempat kerja salah seorang daripada kami. Jimat minyak dan tol. :)

Bulan Ogos 2012 kami pindah ke rumah baru di Nilai. Kalau sebelumnya isteri saya ulang alik Senawang-Nilai-Senawang, kali ini giliran saya pula berulang alik Nilai-Senawang-Nilai.

Tapi itu hanya sementara. Saya berhenti daripada MTAS hujung tahun 2012, kemudian baru cari kerja baru. Alhamdulillah, hujung tahun 2012 diterima kerja di Sekolah Al-Amin Bangi dan masih berkhidmat sampai sekarang. Dah nak masuk 4 tahun kat sini.

Setiap pagi dan petang menunggang kuda besi membelah jalan dan lebuh raya PLUS Nilai-Bangi-Nilai bagi menjemput sesuap rezeki untuk sendiri dan anak isteri. Alhamdulillah, ada sedikit boleh simpan bulan-bulan untuk bina kehidupan akan datang yang lebih cemerlang.

Alhamdulillah 'ala kulli hal wa fy kulli fal wa ni'mah.

Walaupun hidup saya sekarang tak lah senang, tapi apa yang lebih penting hati saya tenang. Bukankah ketenangan hati dan jiwa yang menjadi dambaan semua orang?

Panjang lagi ni kalau nak cerita. Tak cerita lagi pasal side income dari berniaga macam-macam, tulis dan pasarkan ebook, buat sublet, buat pelbagai internet marketing dan banyak lagi. Kita cerita lain kali, insya-Allah. Ok?

Saya nak pesan kat anak muda supaya belajar ilmu kewangan, bisnes dan pelaburan sejak awal. Masa bujang jangan tinggikan komitmen dengan berhutang di luar kawalan. Semakin umur berganjak, semakin bertambah ahli keluarga, semakin meningkat kebijaksanaan, semakin matang pengalaman, ketika itu kita semakin faham dan mengakui erti peribahasa berikut ini.
+ Bersusah-bersenang dahulu, bersenang-senang kemudian.
+ Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada guna.
+ Sudah terhantuk, baru tengadah.
+ Sedia payung sebelum hujan.

Lagi satu, dan ini adalah yang paling penting. Walaupun hidup seribu tahun, kalau tak sembahyang apa gunanya.

Eh, ada ke yang baca saya tulis panjang-panjang macam ni? Kalau anda baca sampai habis, tolong komen ---> Nice!

Sekian. Terima kasih. Care to share.

RFS
Rider kapcai

P/S: Saya ada buat satu group FB untuk mereka yang berminat nak belajar pasal kewangan. Nama group ni, Group Bincang Wang. Bila join group ini, anda akan dapat:
+ Ebook Mudah Simpan Duit
+ Ebook 7 Perangkap Kewangan
+ Belajar ilmu kewangan daripada perkongsian di dalam group.

Tapi group ini group berbayar. Kalau memang minat nak join, boleh emel saya di hikmahbookshop@gmail.com dengan mesej 'BW'. Nanti saya reply details.

No comments:

Post a Comment