MENUNJUKKAN KEMESRAAN DI KHALAYAK

  • 1
Entry kali ini masih ada kaitannya dengan entry yang sebelumnya, iaitu MENCIUM (DAHI) ISTERI SELEPAS AKAD NIKAH. Idea untuk menulis entry ini lahir daripada status facebook Saudara Ahmad Huzaifah Ahmad Shahir yang mempertanyakan tentang kewajaran mempertontonkan kemesraan suami isteri kepada khalayak umum.

Bagi membincangkan status di atas saya telah memulakannya dengan menulis jawapan sebagai berikut, "Kemesraan di antara suami isteri adalah wajar untuk ditunjukkan. Namun biarlah yang berpatutan sahaja, tidak berlebihan. Berpegangan tangan pun sudah menunjukkan kemesraan. Tapi berpelukan pada saya tidak wajar jika dilakukan di depan khalayak. Isteri mencium tangan suami wajar. Suami mencium dahi isteri tidak wajar. Tapi malangnya ini biasa berlaku selepas majlis akad nikah. Sekadar pandangan dari saya. Walahu ta'ala a'lam."

Saya sedia maklum bahawa setiap orang memiliki standard yang berbeza. Pandangan saya di atas setidaknya menggambarkan standard saya. Saya merasa kurang selesa jika melihat suami mencium (dahi) isterinya. Saya juga merasa tidak selesa jika saya mencium isteri dan dilihat oleh orang. Kasihan pula orang yang tengok tu. :D Wallahu ta'ala a'lam.

1 comment: