PEMBELIAN RUMAH KEDIAMAN

  • 0
Setelah mengkaji sekian banyak iklan rumah yang dijual, saya dan suri memutuskan untuk membeli rumah di Desa Anggerik, Bandar Baru Nilai. Sebenarnya sejak awal lagi kami memang telah bercadang hendak membeli rumah di situ. Walau bagaimanpun kami perlu juga mengkaji rumah yang dijual di kawasan lain yang berhampiran bagi membuat perbandingan. Setelah melawat, membandingkan dan mempertimbangkan pelbagai perkara, akhirnya kami sepakat bagi membeli rumah teres 2 tingkat lot tepi (corner lot).
Rumah yang kami beli nampak daripada jalan raya.
Urusan pembelian rumah ini dibantu oleh salah seorang ejen hartanah yang begitu disegani di kawasan Nilai ini, terutama di kawasan Desa Anggerik iaitu Tuan Jackson Lim. Banyak rumah terbengkalai yang telah beliau baik pulih dan kemudian beliau jual dan sewakan.

Harga rumah ini tidak menepati rancangan peruntukan asal kami disebabkan harganya RM2xxk. Tapi memandangkan rumah yang kami beli ini lot tepi, berada di laluan utama kawasan taman, di sebelah jalan raya dan memiliki potensi yang agak memberangsangkan dalam 3-5 tahun kemudian, harga yang perlu kami bayar adalah berpatutan. Wallahu ta'ala a'lam.

Surat perjanjian jual beli (SPA) rumah ini ditandatangani pada hari Jumaat, 30 Disember 2011. Tentu sahaja SPA hanya sah dan boleh ditandatangani apabila deposit sebanyak 10% daripada harga rumah telah dibayar kepada peguam iaitu RM2xk. Oh! Tidak sangka pula kami mampu mengumpul wang sebanyak itu bagi membayar deposit rumah. Itu belum termasuk kos-kos lainnya yang perlu dibayar kemudian hari. Ho ho ho...

Saya akan kongsikan bagaimana kami berjaya mengumpulkan wang yang diperlukan bagi membayar kos-kos pembelian rumah ini pada entry yang lain, in syaa Allah. :)

P/S: Sebelum membulatkan tekad bagi membuat keputusan akhir untuk membeli rumah ini saya dan suri telah menjemput ibu bapa mertua saya melawat dan melihat sendiri rumah yang hendak kami beli bagi mendapat restu dan pekenan daripada mereka. Kebetulan pula ketika lawatn sedang dibuat, tiba-tiba hujan turun denga begitu lebatnya. Peluang tersebut saya gunakan bagi memeriksa sekiranya ada sebarang kebocoran. Alhamdulillah, tiada masalah kebocoran. :)

No comments:

Post a Comment