TIPS MEMBELI RUMAH LELONG

  • 0
Dalam keadaan harga rumah baru begitu mahal dan di luar kemampuan kebanyakan orang, rumah lelong boleh menjadi alternatif bagi memiliki rumah dengan harga diskaun.

Namun begitu, proses pembelian rumah lelong ada risiko tersendiri umpamaa perangkap yang sedia menunggu mangsa. Tersilap langkah, azab seksa yang terpaksa ditanggung amat pedih dan dalam tempoh yang panjang.

Risiko beli rumah lelong ---> bit.ly/1HMRtWG

Berikut ini adalah beberapa tips yang boleh dijadikan panduan bagi yang bercadang hendak membeli rumah melalui lelongan awam.
Sebelum Lelongan

1. Buat lawatan ke rumah yang ingin dibeli.
Anda perlu membuat lawatan tapak dan kenal pasti lokasi rumah yang ingin dibeli. Cuba berbual-bual dengan jiran rumah tersebut jika anda ingin tinggal di rumah lelong tersebut. Mendapat jiran yang baik adalah rezeki.

Ada masanya, keadaan rumah tersebut sangat buruk. Ada sesetengah kes, bumbung pun sudah tidak ada. Kadang kala, rumah yang ingin dilelong masih berpenghuni. Anda terpaksa menanggung kos tambahan jika ingin keluarkan penghuni itu dari rumah yang bakal anda beli. Pernah ada kes di mana ada mayat (bunuh diri atau ibunuh) di dalam rumah lelong.

2. Buat semakan pinjaman dengan pihak Bank.
Sebaik-baiknya pergi ke 2-3 buah bank untuk mendapatkan kadar faedah yang lebih rendah. Tanya peguam panel di Bank tersebut. Mana tahu, firma rakan anda adalah panel Bank tersebut.

Proses penyempurnaan pembelian untuk rumah lelong hanyalah 120 hari sahaja. Ada sesetengah kes, hanya 90 hari (kes yang melibatkan rumah strata yang belum dikeluarkan geran). Bila semakan pinjaman sudah dibuat dan anda tahu berapa jumlah yang anda layak, ia akan memudahkan proses membuat pinjaman setelah anda berjaya membeli rumah lelong.

Ada sesetengah kes, bayaran penuh hanya boleh dibuat setelah 2 hari tempoh 120 hari tamat. Wang deposit 10% anda tidak akan dikembalikan dan anda perlu membuat permohonan untuk lanjutan masa. Itu pun, tidak tentu lagi permohonan untuk lanjutan masa dibenarkan.

3. Hubungi peguam yang mengendalikan kes lelong tersebut dan tanya peguam tersebut, lelongan tersebut adalah untuk kali yang ke berapa. Kebiasaannya, lelongan kali pertama, harga yang ditetapkan adalah mengikut nilaian semasa. Kebiasaannya, pada lelongan kali kedua, harga rezab akan diturunkan sebanyak 10% daripada lelongan kali pertama.

4. Periksa segala bil ultiliti dan segala bil yang tertunggak seperti maintenance fee (untuk kategori rumah seperti kondominium, apartment & rumah pangsa). Buat juga carian hartanah dan carian cukai taksiran (biasanya dipanggil cukai pintu). Ada kes jumlah tunggakkan untuk maintenance fee adalah 2 kali ganda daripada harga rezab rumah yang dilelong.

5. Baca Pengisytiharan Jualan sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah lelong. Ada kalanya di dalam terma tertulis, pihak Bank tidak akan menanggung segala bayaran bil, maintenance fee, cukai pintu & cukai tanah. Jika anda tidak membaca dan fahamkan apa yang tercatat dalam Pengisytiharan Jualan, anda akan bertanggungan untuk apa yang anda tandatangani.

6. Beli bank deraf sebanyak 10% daripada harga lelongan dari mana-mana Bank. Jangan lupa untuk membeli bank deraf mengikut nama yang tercatat di dalam Pengisytiharan Jualan. Ada kes yang berlaku, nama yang diletakkan di dalam bank deraf berlainan dengan nama yang tercatat dalam Pengisytiharan jualan. Akibatnya, pembida tersebut tidak layak untuk membeli rumah yang diidamkan!

7. Jika tempat lelongan itu jauh dari rumah anda, uruskan penginapan yang berdekatan dengan tempat lelongan di buat. Ini akan memudahkan urusan anda pada hari lelongan.

8. Buat pemeriksaan sekali lagi sehari sebelum tarikh lelong. Ada kes yang pernah saya kendalikan, seminggu sebelum lelong, pembida buat pemeriksaan dan rumah tersebut dalam keadaan baik. Sehari sebelum lelongan, pagar rumah sudah ditanggalkan dan lubang tandas dicurah dengan simen.

9. Fotostat kad pengenalan, bank draf dan surat kuasa wakil (jika anda mewakili ahli keluarga anda) sebanyak 4 salinan.


Semasa Hari Lelongan

10. Pastikan anda datang awal ke tempat lelongan. Ada masa yang perlu dipatuhi untuk masukkan borang bidaan anda. Jika terlambat, borang anda boleh ditolak.

11. Jangan layan orang yang bertanya anda beli hartanah di mana. Ada kalanya, mereka hanya ambil kesempatan ke atas anda.Tidak perlu saya jelaskan lebih lanjut di sini.

12. Jika anda seorang sahaja pembida ketika lelongan, biasanya anda akan dapat membeli hartanah tersebut dengan harga rezab yang ditetapkan. Sekiranya ada lebih daripada seorang pembida, harga rizab akan dinaikkan dan setiap bidaan akan dinaikkan.

Biasanya bidaan dinaikkan sebanyak RM1,000 untuk setiap kenaikan bidaan. Nasihat saya, jangan ghairah menaikkan bidaan disebabkan anda tidak mahu kalah dengan pembida yang lain. Mereka mungkin pembeli tunai dan ada banyak wang. Tetapkan bajet anda berdasarkan harga semasa.

13. Jika tidak berjaya membeli rumah lelong tersebut, tunggu sehingga bank deraf anda dikembalikan. Anda hanya perlu tukar bank deraf tersebut kepada wang tunai di bank yang anda beli bank deraf tersebut.


Setelah Lelongan Selesai

14. Jika menang, nda perlu tandatangan kontrak jualan di hadapan Timbalan Pendaftar. Biasanya anda akan diberi satu Salinan kontrak.

15. Setelah mendapat kontrak jualan tersebut, jumpa peguam yang dilantik untuk urusan pinjaman dengan pihak bank.

16. Jika kalah, ambil belik bank draft daripada pegawai yang menguruskan pendaftaran. Selepas itu pergi ke bank di mana anda membuat bank draft bagi mendapatkan semula wang anda.

Elakkan 10 kesilapan yang biasa berlaku kepada pembeli rumah lelong ---> bit.ly/1HMRtWG

No comments:

Post a Comment