DRAMA RUMAH PERTAMA PART 1

  • 0
Ini kisah saya dan isteri beli rumah pelaburan kami yang pertama pada tahun 2013. Kami beli cara 'bodoh' je sebab kena keluar 10% deposit dan 3-5% lagi untuk urusan pindah milik. Kalau cara bijak, beli rumah tak perlu keluar duit pun. Bahkan kalau nak beli rumah dapat duit, pun ada caranya. Kalau nak belajar, rujuk komen pertama kat bawah.

Ok, kat atas tadi tu sekadar intro. Sekarang kita masuk ke scene drama yang sebenar. He he he...

Satu petang masa dalam perjalanan balik dari tempat kerja, saya ternampak satu banner jual rumah digantung di sebuah unit di Apartment Desa Jati, Nilai.

Saya terus berhentikan kapcai kesayangan kat tepi jalan, capai hp dalam poket kemudian terus menghubungi no hp yang tertera di banner.

"Hello, Tuan. Saya Rais dari Nilai nak tanya rumah yang Tuan jual kat Desa Jati masih available?"

"Ok. Tuan owner atau ejen? Berapa harga nak jual?

"Ok, Tuan. Saya berminat nak beli rumah ni, bila kita boleh jumpa? Saya dan isteri nak tengok dalam rumah."

"Ok, Tuan. Esok petang sebelum pukul 6 saya confirm balik."

Keesokan harinya saya, suri yang sedang mengandung anak kedua dan Qawwam melawat rumah yang hendak dijual. Rumah dalam keadaan baik dan baru sahaja dicat. Sebelum ini disewakan untuk kegunaan hostel pelajar USIM.

"Owner nak jual dengan harga RM73k. Paling-paling boleh kurang pun RM70k," kata Mr. Leong, ejen yang tolong jualkan rumah ni.

"Oh, ok. Kami dah tengok dan memang berminat nak beli. Cuma pasal harga tu, tolong Mr. Leong maklumkan kat owner kalau boleh dapat kurang lagi." Saya nak tunjuk kat ejen bahawa saya serious buyer dan bukan sekadar nak window shopping.

Memang sudah menjadi peranan seorang ejen hartanah bertindak sebagai pemudah cara antara penjual dan pembeli, sebab mereka dapat komisyen daripada setiap transaksi yang berjaya.

Kalau rumah ni laku dengan harga yang dipersetujui bersama, saya sebagai pembeli untung dapat rumah, Mr. leong untung dapat komisyen, penjual pun untung dapat jual rumah kat pengarah drama yang kacak macam saya. :v

Balik dari situ, malamnya saya menghadap notebook, pasang broadband, buka Mudah dan Iproperty cari iklan jual rumah Apartment Desa Jati. Kuota internet 10GB sebulan tu jangan habiskan untuk tengok dan download movie je. Kah kah hah.

List tak banyak, ada dalam 3-4 unit sahaja. Harga mahal sikit dari yang Mr. Leong jual. Saya call satu per satu nak tanya beberapa perkara. Antaranya:
A. Masih available atau dah terjual?
B. Kalau dah terjual, berapa harga?
C. Bank apa bagi pembiayaan untuk harga macam tu?

Selepas buat beberapa panggilan, saya dapati ada rumah yang terjual pada harga RM65k dengan pembiayaan daripada bank sotong.

Esoknya saya call balik Mr. Leong maklumkan bahawa bank bagi value RM65k untuk unit lain kat apartment ni. Kalau boleh, nak minta kat owner harga macam tu juga. Kalau ok, kita proceed. Kalau tak, tak pe dulu sebab harga dah lebih mv dan kena topup duit sendiri.

Bersambung... (Kan drama?)

Belum habis lagi ni. Ada panjang lagi kalau nak cerita. Esok lusa insya-Allah saya sambung balik, ok?
.
Tapi dalam perkongsian kat atas pun saya dah dedahkan beberapa langkah yang kita boleh buat bila nak beli rumah. Siap bagi skrip perbualan kat telefon lagi. :) Lepas ni kalau jumpa iklan jual rumah, boleh la try skrip tu. :D

Jom bantu mereka yang belum beli rumah dengan cara share post ini atau mention/tag mereka dalam komen kat bawah. Mudah-mudahan sedikit sebanyak ada manfaat bagi kita semua.

RFS
Pengarah drama jadian

No comments:

Post a Comment