SILAP NAIK MOTOR

  • 0
Alkisah satu cerita. Pada suatu pagi saya keluar rumah macam biasa nak pergi kerja. Singgah hantar anak sekejap, lepas tu sambung perjalanan meredah jalan dan lebuh raya ke Bangi.

Jangan bayangkan saya memandu kereta hasil kejuruteraan Jerman. Saya selesa menunggang kapcai buatan Jepun. Jimat minyak dan tol. Dan yang lebih penting lagi, jimat masa.

Hari itu matahari dah mula naik, jadi penglihatan saya agak sedikit terganggu. Silau. Kebetulan pula mata saya juga sedang gatal. Ini gatal betul-betul, bukan miang. :)

Selepas memacu selama kurang lebih 25 minit, saya sampai di sekolah tempat saya berkhidmat dengan selamat. Alhamdulillah, berkat doa isteri, anak-anak dan juga anda yang sentiasa setia membaca perkongsian saya. ^_^

Saya kena punch in sebelum pukul 7:55 pagi. Kalau lewat, insya-Allah akan dapat surat. Ada juga saya terlambat beberapa kali. Setakat ni dah pernah dapat surat 2 kali. :'(

Sejurus setelah mematikan enjin dan menurunkan stand, saya terus melompat dari motor dan bergegas menghulurkan tangan kanan sambil meletakkan jari telunjuk pada mesin bagi merekodkan kehadiran.

Selepas itu, dalam keadaan penglihatan agak kabur dan pening pening lalat, saya segera kembali menunggang motor.

Tapi saya rasa lain macam. Kenapa motor ini lebih rendah dan ringan? Bila saya tengok balik betul-betul, rupanya saya silap motor. Kapcai kesayangan saya ada kat sebelah.

Lebih malang lagi, tuan punya motor sendiri tegur saya, "Eh, silap motor tu." Lepas tu saya uli-uli mata kononnya mata masuk habuk sambil pindah ke motor sendiri. Tapi jauh di sudut hatiku, kutahu itu tak banyak membantu untuk cover malu.

Pesan moral daripada kisah ini, "Please, don't try this at home!"

Sekian. Terima kasih. If you care, please don't share. ;)

RFS
Rider kapcai yang pemalu

P/S:  Bermula bulan ini, paling lewat kena punch in pukul 7:50. Pagi tadi saya punch in tepat pukul 7:50 dan 50 saat, 10 saat sahaja lagi nak masuk 7:51 dan dikira lewat. Fuhhh... Selamat. :D

No comments:

Post a Comment