4 PERKARA YANG MAHASISWA ATAU GRADUAN MUDA KENA ELAK ATAU TINGGALKAN

  • 0
1. Merokok
Amalan ini adalah satu pembaziran. Mereka yang dah lama merokok sedar perkara ini, tapi bukan mudah nak berhenti. Awak yang masih muda belia, kalau belum pernah merokok, jangan cuba-cuba. Tak kisah lah rokok konvensional ke rokok elektrik. Yang pasti ini bukan satu keperluan tapi menelan belanja yang tidak sedikit. Makin lama, makin banyak. Bagi yang masih merokok, carilah apa cara sekalipun yang penting boleh berhenti. Sayangi anak, isteri dan juga diri sendiri.

2. Couple
Couple ni biasanya bermula dengan tindakan lelaki tackle hati perempuan untuk dijadikan kekasih atau stock geli-geli. Yang jadi kekasih dan berjaya naik taraf jadi isteri tu hanya sedikit yang berjaya. Yang banyaknya terkandas kat tepi jalan. Tapi yang jadi stock geli-geli tu memang malang lah. Dah bagi hati, ramai jugak yang bagi body, tapi usah harap laki nak jadikan isteri. Kalau dapat baby, tak tahulah macam mana nasib budak tu nanti.
Zaman sekarang ini orang laki kalau nak tengok aksi suami isteri hanya di hujung jari. Dari alam fantasi ke alam realiti. Bermula dengan teori, kemudian nak buat praktikal. Kalau ada perempuan bagi peluang, memang dia tak kan lepaskan. Dan untuk dapat peluang tu lelaki sanggup bersabar dan korbankan banyak perkara. Yang ni perempuan kena faham betul-betul.
Jadi buat gegadis kat luar sana yang sedang jadi girlfriend mana-mana lelaki, cuba fikir-fikir lagi apa faedah bagi anda dalam hubungan sekarang ini? Lebih baik break segera atau cepat-cepat jumpa tok kadi.
Lelaki yang mulia tak akan ajak akan anak dara orang dating. Perempuan yang mahal pula tak akan keluar dating dengan lelaki ajnabi.

3. Bisnes MLM wayang
Bisnes MLM tak masalah. Yang jadi masalah bisnes MLM wayang. Produk dan perkhidmatan sekadar wayang, yang lebihnya macam mana boleh jadi jutawan minggu depan dengan cara ajak join seramai yang boleh awak punya kawan dan kenalan. Ada beberapa cara nak kenali bisnes seumpama ini.
A. Orang ramai nak join bukan sebab produk/perkhidmatan sangat, tapi sebab kononnya boleh kaya dengan segera.
B. Modal permulaan yang tidak sedikit. Bisnes MLM yang betul boleh mula dengan modal yang rendah. Nak mula bisnes seeloknya memang dengan modal kecil. Kalaupun lingkup, masih mampu teruskan hidup.
C. Kalau sampai perlu buat loan, memang sah kena lari laju-laju dan jauh-jauh. Apa jua strategi dan teknik yang diajar, bisnes tak patut dimulakan dengan pinjaman.

4. Pelaburan yang too good to be true
Pelaburan memang boleh jana pendapatan pasif, kerja sekali dapat hasil berkali-kali. Tapi kena faham, pelaburan ada beza dengan perniagaan. Tapi di sebalik setiap pelaburan, ada perniagaan.
Apa beza pelaburan dengan perniagaan?
A. Pelaburan sifatnya pasif (hanya perlu letak duit), manakala perniagaan aktif (banyak kerja kena buat).
B. Pelaburan pulangannya kecil (kalau setahun boleh dapat 20% dah ok sangat), perniagaan pulangannya besar (untung 100% tu biasa).
C. Pelaburan tempoh nak dapat pulangan lambat (6 atau 12 bulan), perniagaan pula cepat (harian, mingguan, bulanan). Kalau ada pelaburan tawarkan pulangan bulanan, mingguan dan harian, maknanya sama ada itu perniagaan ataupun peleburan.
D. Lagi satu, untuk melabur kita tak perlu sibuk cari orang. Hanya perlu fokus pada sendiri punya modal dan perjalanan pelaburan. Yang perlu cari orang tu kalau bukan perniagaan, peleburan.

Ramai mahasiswa dan graduan muda yang sedang terjebak dengan 4 perkara ini tak sedar diri sehinggalah nasi sudah menjadi bubur dan duit sudah banyak lebur. Menjadi tanggung jawab kita bersama untuk sedarkan mereka. Setuju?

Kesemua perkara ini di samping boleh jadi penyakit dalam kewangan, di sisi agama ia juga dikira sebagai kesalahan.

Oh, saya tak tulis ini saja-saja. Tapi masa muda-muda dulu saya pernah dengar Tomok nyanyi, "Sejarah mungkin berulang..." (Itu je pun rangkap yang saya masih ingat).

Bukan macam zaman awak sekarang ni, sibuk dengan lagu "Kurela Dibenci" dan entah apa-apa lagi. Tak boleh nak bayangkan Klasik FM nanti 30 tahun lagi lagunya macam ni, "Bukan dia, dia, dia, dia, dia..." Macam tu ke? Ah, saya pun tak layan lagu macam tu.

Eh, panjang pulak tulisan kali ni. Ramai ke yang baca? Siapa yang sanggup baca sampai habis, saya ucapkan syabas dan tahniah. Mohon komen apa-apa supaya mudah saya nak kenal.

Siapa yang sudi share dan set privacy setting untuk Public, saya akan cuba lawat satu per satu bagi ucapan penghargaan.

Sekian. Terima kasih. Care to share.

RFS
Bekas mahasiswa dan graduan yang tak berapa muda

No comments:

Post a Comment